Om podcasts
Att lyssna på podcasts är idag vanligt eftersom man kan lyssna på programmen när och hur man vill . En del radioprogram klipps ner till en podcast man kan lyssna på i efterhand. Kring år 2005 var både Sveriges radio och BBC tidiga med att erbjuda podversioner av sina radioprogram. En podcast kan också kallas för poddradio och i folkmun förkortas det till pod.
Ordet podcast kommer från engelskans ord för broadcast vilket betyder radiosändning och pod som betyder frökapsel. Skillnaden mellan ett radioprogram och en podcast är att vem som helst kan skapa och publicera en podcast på nätet. Det enda man behöver för att starta sin egna podcast är en mikrofon att spela in ljudet på och ett program att klippa podcasten. Sedan kan vem som helst publicera sin podcast på internet.
Podcastens första frö såddes år 2003 då Apple skapade en kod som gjorde det möjligt att ladda hem ljudfiler och material från bloggar och liknande. Idag är podcasts ett stort medium i Sverige och i världen. Eftersom podcasts fick ett stort uppsving på 2010-talet instiftades svenska podcastpriset. Några som vunnit det priset är bland annat Alex & Sigge.